Mange av de alvorlige, autoimmune sykdommene synes å ha sin årsak i en «lekk tarm» hvor ufordøyde proteiner vandrer ut gjennom tarmveggen og ut i blodbanen, og får gjøre sin virkning forskjellige steder i kroppen. Der reagerer immunapparatet på mat som – fordi den er ufordøyd, er blitt giftig, og går til angrep på egne celler fordi proteinene ligner kroppens celler.

Hvis reaksjonen oppstår i hjernen, kan resultatet bli MS, ADHD, parkinson eller ME. Hvis i leddene; leddgikt. Hvis i tarmene; Ulcerøs colitt eller Chrons. Eller diabetes og enkelte kreftformer…..

Et botemiddel for å tette tarmen er å spise prebiotika, plantefiber som gir næring til de gode bakteriene i tykktarmen. Tarmbakteriene kan nemlig bli skadet av antibiotika, annen medisin, bakterier og virus. Og da er det viktig å fore de gode bakteriene som måtte være der fra før. Slik vil bakteriestammene bygge seg opp, og danne en biofilm som igjen vil tette lekkasjene, og igjen kunne fordøye maten bedre. Prebiotisk fiber finnes i planter som jordskokk, kalde poteter, honning, havre, broccoli, erter og bønner, alle løktyper mm. Jeg kunne ønske at det ble satt igang en massiv undersøkelse av store befolkningsgrupper med disse sykdommene for å se virkningene og om det kan være så enkelt som det ser ut til i teorien. Bakterier og tarm er på høyeste interessenivå blant forskere over hele verden, og man er i ferd med å kunne behandle disse nevnte sykdommene med annet enn tradisjonell medisin. Dette kunne jeg ønske meg kunne bli en hovedsatsing i folkehelsearbeid i årene som kommer!